Sosyal Medya Dünyası

Hepimiz elinde akıllı telefonlar var. Günümüz itibariyle tek tıkla ihtiyacımıza yönelik her şeye doğrudan erişebiliyoruz. Peki hiç düşündük mü ne ara sosyal medyaya bu kadar bağımlı hale geldik? Ne ara öz benliğimizi, kişiliğimizi kaybettik?

Psikolojik açıdan yaklaşalım, 2012 yılında İngiltere’de Ulusal Kaygıyla Dayanışma ve Yardımlaşma Kurumunun yaptığı bir çalışmaya göre sosyal medya kullanıcıların % 63’ü çok sık kullanımdan ötürü kötü bir şekilde etkileniyor. Ruh sağlığını olumsuz bir şekilde etkileyen sosyal medya, yaşamımız üzerindeki kontrolümüzü azaltıyor. Gelen beğenilere göre anlık olarak mutlu oluyor veya üzülüyoruz.  Görünür olma ve başkalarının hayatını takip etme isteğinin günümüzde kimileri için abartılı bir hâl aldı. Bizler için de durum ne yazık ki böyle. Sosyal medya hesaplarımıza girmediğimiz zaman eksik hissediyoruz, bir şeyleri kaçırmışız gibi geliyor.

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Reyhan Algül, sosyal medya bağımlılığının kontrol altına alınamazsa, kaygı bozukluklarından depresyona; kişinin yaşamındaki bozulmalardan gerçek ilişkilerin zarar görmesine kadar pek çok zararı olabileceğini vurguluyor. Algül’e göre, başkaları tarafından merak ediliyor olmak da bir haz kaynağı. Ayrıca sosyal medya, gerçek dostlara ve ilişkilere sahip olmanın zor olduğu günümüzde, insanlara yalnız olmadığı yanılgısını da yaşatan bir durum haline gelmiş bulunmakta. Bu duruma meydan okumak, bilinçli kullanıcılar olmak ve kullanım miktarını kontrol altına almak bizim elimizde. Bu durum sağlanamadığında bağımlılık dediğimiz kavram baş gösteriyor.

Etrafımızı izleme ve dinleme gücümüz azalıyor. İletişim kurma problemi yaşıyoruz. Hayatımızı beğenilere göre yaşıyoruz. Sosyal medya zaman geçirmek için bir platform ve rahatlatıcı bir eğlence gibi görünse de aslında beyniniz üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. En sevdiğiniz uygulamalara her giriş yaptığınızda, beyninizdeki dopamin seviyeleri artar. Bu nörotransmiterler zevkle ilişkilidir. Zaman hesabı yapmak, birey olarak kendimizle ilgilenmek inanın ki olumlu sonuçlar doğuracaktır. Bugünden itibaren farkındalık oluşturmaya çalışalım. Peki neler yapabiliriz?

Sosyal alanda kendimizi geliştireceğimiz yollara başvurabiliriz. Kendimizi geliştirebileceğimiz hobiler edinebiliriz. Telefonunuzdaki uygulamaları silebilir veya bildirimleri kapatabiliriz. Örneğin bir araştırma ödevi yaptığımızı varsayalım. Gelen bildirimler üzerine dikkatimiz dağılır ve konudan saparız. Kişisel telefonunuzu iş sırasında ve ayrıca okul, yemek ve eğlence etkinlikleri sırasında kapatın. Sosyal medya kullanımı ile ilgili zaman hesabı yapabiliriz. Azaltarak bırakmayı deneyebiliriz. Bu günde 30 dakikayı geçmemeli. Öğle 15 dakika, gece 15 dakika olabilir. Süre dolduğunda mutlaka kapatın. İnsani ilişkilere daha fazla zaman ayırmak önemli. Karşınızdaki kişiyle iletişimi yazılı olarak değil sözlü olarak yapın. Bilgilendirici konferanslar, dinletiler dinleyin ve kendinize inanın. Olası çözüm yollarının uygulanabilmesi için her şey insanın kendisinde başlayıp kendisinde bitiyor. Bağımlı olmak kişinin elinde olan bir durum. Kendimize inandığımızda her sorunun üstesinden gelebiliriz.

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s