
Dünya üzerinde insanların sahip olduğu tonca alışkanlık bulunmaktadır. Bu alışkanlıklar belli bir süre içerisinde çeşitli faktörlerin de etkisiyle kişiyi bağımlı hale getirebilir. Bağımlılık ise önü kolayca kesilemeyen etkisinden kurtulabilmek için ekstra çaba gerektiren bir durumdur. Bağımlılık dendiğinde akla yalnızca kötü alışkanlıklar gelse de bunun çokça çeşidi vardır. İlgi bağımlılığından tutun da dudak yemeye kadar çokça garip isimler sayılabilir. Bugün Dudak içi/dışı yeme bağımlılığı üzerinde duracağız.
Dudak Yemek Ne Demek?
Kişinin dişleri ve zaman zaman ileri safhalarda elleriyle de destek alarak dudağının içindeki deriyi ve dışındaki kabuğu soyma işlemidir. Kişi bu deriyi kopardıkça zevk aldığını düşünür ve odağını başka bir noktaya çevirene kadar buna devam eder. Yemesi ise ona kalmış bir seçimdir. Genellikle koparılan deriler çok da düşünülmeden ağız içinde kaybolur ve bu tiksindirici gelmez.
Tetikleyici Sebepler
Sebepler iki ana kola ayırabilir. Bunlar fizyolojik ve psikolojik olarak incelenmelidir. Fiziksel olarak bedendeki bazı sorunlar dudak kuruluğuna bu da haliyle dudak derisini koparmaya sebep olabilir. Örneğin böbreklerin işlevinde sorun yaşayan hastalarda dudak yeme eğilimi görülmüştür. Buna benzer şekilde günlük yeteri kadar su tüketmeyen bireylerde de dudak kuruluğu ve sonucunda dudak yeme gibi durumlar görülmektedir. Kullanılan ilaçların bedendeki yan etkilerinde yine dudak kuruma/yeme gibi tepkilere rastlanmıştır.
Dudağı her kuruyan birey dudaklarını yemekle meşgul olmadığı gibi dudak kuruması yaşamadığı halde dudaklarının içini, yani her daim nemli olan bölgeyi ısıran, kanamasına yol açan bireyler de mevcuttur. İşte burada daha çok psikolojik sebepler devreye girer.
Strese karşı bir nevi savunma!

Düşüncelerle meşgul olurken bazen kişinin içinden çıkamadığı durumlar olur. Özellikle fazla düşünen bireylerde kafanın içinde olup bitenler bedende zamanla bazı tepkilere yol açar. Bu düşünceler kişiyi alıkoymaya başlarken vücudun hareket etme isteğine karşın dudaklar yenmek için çok zevkli bir aktivite olarak bekler. Odak noktasını başka yöne çevirmedikçe de birey yanak ve dudak içlerindeki deriyi kimi zaman eliyle de destek alarak ısırmaya başlar.
Bu bir çeşit dikkat dağıtma yöntemidir aslında. Kolay ve zevkli görünür. Ta ki ısırılan deri acıyıp kanayana kadar… Kimi buna aldırış etmeden devam eder çünkü bir süre sonra duyduğu o acıdan da zevk duymaya başlar. Daha sonra bu bir alışkanlık haline gelir. Bir şeyi düşünürken dişler otomatik olarak dudakları ısırmaya başlar. Düşünmekten tamamen alı koymasa da dikkatinizi dağıtan eğlenceli bir hal alır. Fakat görüntüsü dışarıdan pek de cazibeli durmayacaktır. Eğer dudak içi kısmında bir yeme mevcutsa bu pek görünmez ama dışarıdan ise dudağınız derisi koparılmış, yer yer kızarık, kuru ve soluk bir görüntü kazanır.
Durumu Tespit Edin
Dudak yeme, her insanın hayatında kısa ya da uzun süre yer almış bir durumdur. Stresli dönemlerde yer yer ortaya çıkabilmesi uzun sürmeden de unutulması normal bir durum olarak sayılabilir. Fakat bağımlı kişilerde bu artık fark edilmeden yapılan bir eylem haline dönüşür. Uzun bir süreç alır. Birey defalarca bırakmak istese de kendini dudağını ısırırken bulabilir. Üstelik bu eylemden sonra kendinde bir rahatlama hissetme durumu da söz konusudur.
Zaman ilerledikçe bir şeyler okurken, izlerken, dinlerken de bu durumun içinde bulur kendini.
Ne yapmalı?

Bu durum daha çok boşlukta kalınan anlarda yakalar kişiyi. Zihnin her hangi bir şeye odaklanmadığı, bedenin her hangi bir işle meşgul olmadığı zaman yaşanması yüksek ihtimaldir. Bunun için öncelikli olarak durumun farkına varmak şarttır. Dudağınızı yediğinizi fark ettiğiniz an bunu yapmamak adına o an durmanız, odağınızı başka bir alana çevirmeniz gerekir.
Kendinize yememek adına telkinlerde bulunarak kararlı olduğunuzu gösterin.

Bir şeyler okumak, yazmak, örgü örmek, bir şeyler üzerinde bedenen yorulmak, dikkatinizi vermeniz gereken bir işle meşgul olup hareket halinde olmak sizi kısa süreliğine uzaklaştırmaya yardımcı olacaktır.

Dudak ısırma çoğu zaman endişelerin dışa vurumu olduğu için bu durumun önüne geçilemediğinde doktora başvurmak da iyi bir sonuç elde etmenize yardımcı olabilir. Çünkü dudak yolmanın, deri yolma hastalığı ile bunun da OKB ile arasında ince bir bağlantı bulunur.

Dudağınıza tadı size hoş gelmeyen bir nemlendirici sürmeniz işi biraz daha hızlandıracaktır. Çünkü diliniz dudağınıza bu süre zarfında dokunmayacak ve dudağınız nemli kalmayı başaracaktır. Bu durumda dudak içi yemek de daha az mümkün olacaktır.

Sakız veya şekerle ağzınızı oyalamayı deneyin. Beden ve zihni meşgul edebileceğimiz gibi ağız içini de meşgul edersek dişlerin dudaklara gitme ihtimalini en aza indirmiş oluruz.
Ve en önemlisi stresten uzak kalmak. Tabi mümkünse? 🙂