AH-1 Cobra serisi helikopterler Bell Helicopter firması tarafından üretilen tek ve çift motorlu taarruz helikopteridir. İlk üretilen taarruz helikopterlerindendir. Dünyada birçok ülkenin ordusunda yerini bulan bu helikopter türü yüksek performans ve ateş gücünün küçük gövdeye sığdırıldığı bir canavardır.
AH-1 Cobra Kullanan Ülkeler :
Bu helikopterler zamanında Amerika’nın ordusunda geniş yer kaplamakta iken, sonrasında gelen AH-64 Apache tipi helikopterler Cobra’ların yerini almıştır. Buna rağmen bu helikopterler günümüzde hala Güney Kore, İsrail, İran, Japonya, Pakistan, Tayvan ve Türkiye tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Geliştirelen teknolojisi ve motor sayıusının artırılmasıyla Amerikan Deniz Kuvvetleri’nde ana taarruz helikopteri olarak kullanılmaktadır.

Cobralar’ın Ortaya Çıkışı
Amerika’nın Vietnam Savaşına girmesi ile savaş jetlerinin önemi artmıştır. F-4 serisi uçaklar Amerikan ordusuna büyük destek sağlamasına rağmen Amerikan ordusunun ağır kayıplar vermesi amerikan ordusunda helikopterlerin savaş makinesine evrilmesinin önünü açmıştır. Ah-1 serisi Vietnam’da kullanılmaya başlandıktan sonra çok tutulmaya başlandı sebebi ise ateş gücünün yüksek olması daha F-4 savaş uçaklarına göre daha isabetli atışlar yapması onu vietnam’da öne çıkardı. Vietnam’da ki AH-1’lerin ateş gücü; burun altındaki 20 mm’lik üç namlulu otomatik top, TOW Anti-tank füzeleri ve Hydra roketlerinden oluşmaktaydı.Amerikan deniz piyadeleri ah-1’lerini AH-64 apacheler ile değiştirmemiştir. Sebebi ise AH-64 apacheler ah-1’lere göre daha yavaş ve hantal kalmasıdır. AH-1’lerin super cobra adı verilen modelleri de bulunmaktadır. Bu modeller normal AH-1’lere göre hız,manevra ve aviyonik sistem olarak çok öndedir.
AH-1’lerin Kullanıldığı Savaşlar
Vietnam Savaşı
İran-Irak Savaşı
Çöl Fırtınası Operasyonunda 78 adet AH-1 Cobra ve Sea Cobra 1.273 sorti yapmıştır ve hiç kayıp yoktur.
İsrail suriye’de birçok Sovyet yapımı tankları imha etmiştir.
Türkiye PKK terör örgütüne karşı kullanmıştır.

AH-1 Türkiye’de
Türkiye ilk defa terörle mücadele amacı ile 1990-1994 yıllları arasında 10 adet AH-1W Süper Kobra helikopteri satın aldık. Bu helikopterlerin ordumuza büyük etkisi olmuştur. Helikopterlerin doğuda kullanılmasıyla terör faaliyetleri azalmış birçok terörist etkisiz hala getirilmiştir. Ek olarak 1993 yılında ABD’den 35 adet AH-1S VE AH-1P satın aldık bu helikopterler Super Cobralar’a göre daha hantallardır. Cobralar Türkiye’nin ilk taarruz helikopteridir. Ordumuzda AH-1’lerin yerini T-129 Atak helikopteri görev almaktadır.T-129 lar birçok alanda ön plana çıkmaktadırlar. T-129’ların üretiminin kolay olması yedek parçaya erişimin daha ucuz ve hızlı olması onu ilerde ordumuzun bel kemiği yapacağını düşünmekteyim.
