Müziğin Meteorolojisi

 İnsan ruhunun üzerine düşmüş kanatları canlandıran, başka âlemlere duyguları hırçınca savuran ve aynı zamanda sesin ve sessizliğin bir ahenk içinde dans edişiyle koca bir armoniyi ayağa kaldıran sanatın adı müziktir. Müzik ruhun aynası olmakla kalmayıp hayatın ritmine tesir eden fena bir ilaçtır. Bu ilaç çekilen sancıları bazen iyileştir bazen ise kapanmak bilmeyen derin yaralara kapı aralar. Her canlıda etki bırakan bu anlamlı titreşimler sözlü ve sözsüz halleri ile hem ilham kaynağıdır hem de intihar basamağı.

 İlhamı klasik müziğin çok sesli dansında yakalamak, onunla birlikte farklı dünyalara keyifli bir yolculuk yapmak mümkündür. Bu müzik türü insan psikolojisine iyi gelen yanlarıyla bilinmekte ve bazı canlı türlerine dinletildiğinde karşılaşılan olumlu etkileriyle zihinlerde yerini almıştır. Bu etki Mozart etkisi olarak tanımlanır. Mozart’ın bestelerine yerleştirdiği duygular; hayatın neşeli, çocuksu, sevgi dolu yanları barındırmaktadır. Gün geçtikçe klasik müziğin meyveleri hemen hemen her canlıyı iyileştirecek güce ulaşmış, müziğin meteorolojisinde güneş açtırmıştır. Diğer yandan ağır müziğin olumsuz etkilerini saptamak adına Prof. Hernández bir deney gerçekleştirmiştir. Hızlı ritimlerden oluşan müzik türlerinden biri olan ağır metalin kaygı üzerindeki etkisi saptanmaya çalışılmış, çalışmaya katılan 137 katılımcıya 47 dakikalık ağır müzik dinletilmiştir. Valderrama katılımcıların, düzensiz bir şekilde hareket edip sürekli pozisyon değiştirerek gergin ve huzursuz olduklarını gözlemlemiştir. Gözlemin sonucunda kaygı seviyesinin artışa geçmekte olduğunu belirtmiştir. Kişiden kişiye değişse de deneyin sonucunda kaygı seviyesindeki artışın insan ruhu üzerine sinen kara bir gölge olduğunu ve belki de intihara yönlendirecek yol olduğunu saptamak mümkündür.

 Müziğin armonisinde dört mevsimin rayihası saklıdır. Notalar güneşin sarı sıcağında, yağmurun hüzün veren damlalarında, yeni filizlenen çiçeğin tomurcuğunda ve yağan karın titreten soğuğunda can bulur. Müziğin çocukları, notalar, kimi zaman bir balerinin pist üzerinde süzülürken yaydığı tebessümde gizlenir, kimi zamansa yenidoğan bir bebeğin huzursuzca annesini bekleyen hırçın çığlıklarına yerleşir. Müzik ruhunu evrende her şekilde görmek mümkündür. Bu ruhun müzik eğitimiyle birleştiğini gördüğümüzde eğitsel niteliklerini görmemek kaçınılmazdır. Çağdaş eğitimin önemli unsurlarından biri de müzik eğitimidir. Antik Çağ’dan günümüze dek eğitimciler, doktorlar ve psikologlar bireyin fiziksel ve zihinsel gelişiminde müziğin etkisi olduğunu yadsımışlardır.  Müzik eğitimi bireye aktarıldığında bireyin devinişsel ve bilişsel davranışlarında olumlu etkiler gözlemlenmiş bilişsel alanda da etkileri araştırmalarla kanıtlanmıştır. 

 Öte yandan başka bir katkısında bireyin kritik düşünme, problem çözme ve eleştirel düşünce gücünde olumlu yansımalar görülmüş ve bu sayede bireyin akademik ve kişisel becerilerinin gelişimi desteklenmiştir. Müziğin bir de çocuklar üzerindeki etkisi malumdur. Çocuklar hayal dünyalarında açan çiçekleri büyütürken koca bir ilham gücü ve hırçın fırça darbeleriyle düşündüklerini resmederler.  Bir armoniyle duydukları her güzel ses onlar üzerinde ki büyük bir enerji kaynağıdır. Müziğin çocuk gelişimi üzerindeki etkileri üzerine birçok bilim insanı akademik çalışmalarıyla göz önüne gelmektedir. Pedagojinin kurucuları arasında görülen insan zihninin gelişmesine değerli katkılarda bulunan Gesell, gelişmenin çeşitli aşamalarını çözümlemeye çalışan Bühler ve günümüzde uygulamalı eğitim incelemeleriyle tanınan Piaget yaptıkları çalışmalarla müziğin bir eğitim yöntemi olarak kullanılmalarını işaret etmişlerdir.

 Sesin en tatlı yanı müziğin meteorolojisiyle birlikte gelir. 4 mevsimin tüm hava olaylarını yaşamak gibi tarifesiz ve benzersizdir. Müzik içinde barındırdığı duygu ve düşünceleri güneşin ışıkları gibi yansıtırken, yayan sıcaklığını tüm canlılar büyük bir etkiyle hisseder. Müziğin gücü, verdiği enerjiyle farklı âlemlere gidilen iyileştirici uzun bir yolu önümüze serer.

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s